5. Ruimte

5.2 Uitvoeren ruimtelijk beleid

Toelichting

In het programma OV-knooppunten draagt de provincie Noord-Holland met verschillende rollen bij aan de ontwikkeling van knooppunten.

Vanuit de expertrol houdt de provincie zich bezig met kennisontwikkeling door middel van onderzoek, de ontwikkeling van procesinstrumenten en het uitvoeren van pilots en experimenten. Deze kennis wordt gedeeld met samenwerkingspartners via het in 2019 ontwikkelde Kennisportaal OV-knooppunten (openbaar toegankelijk). In dit portaal staan onder andere de volgende in 2019 doorontwikkelde instrumenten en onderzoeksresultaten:

  • Het interactieve Vlindermodel (in 2019 gedigitaliseerd)
  • De jaarlijkse monitor (in 2019 was dit een tussentijdse monitor met focus op woningbouwcijfers; begin maart 2020 volgt een uitgebreidere monitor)
  • Geactualiseerde planviewer

In 2019 zijn ook nieuwe onderzoeken gedaan, zoals het P+R-onderzoek in samenwerking met gemeenten en partners en het parkeernormenonderzoek. In het kader van het Innovatieprogramma Mobiele Stad zijn regionale games afgerond (gekoppeld aan gebied MIRT-verkenning Corridor Amsterdam-Hoorn) en is het experiment over de toeristische Toegangspoort Zaanse Schans afgerond. Verder is in 2019 een onderzoek naar klimaatadaptatie in stationsgebieden aan de hand van een pilot in Hoorn afgerond .
De provincie heeft een coördinerende/verbindende rol bij de samenwerking op de Zaancorridor, de Schipholcorridor en de Kennemerlijn. Hier kwam in 2019 de samenwerking op de Hoornse Lijn (Amsterdam-Hoorn) bij. Net als voor de andere corridors wordt ook hier samengewerkt aan een regionale strategie. Deze is in 2020 gereed. Bovendien is eind 2019 een start gemaakt met samenwerking op de Gooicorridor. Verder verbond de provincie OV-knooppunten aan onder meer MIRT Corridor Amsterdam Hoorn (CAH), SBaB, Verstedelijkingsstrategie en de MRA agenda.
Vanuit haar stimulerende rol heeft de provincie gemeenten ondersteund bij concrete knooppuntontwikkelingen door het leveren van kennis, de inzet van instrumenten of met cofinanciering. In 2019 ging het om 23 knooppunten. In 2019 heeft de provincie een subsidie toegekend aan het knooppunt Heerhugowaard voor € 5,7 miljoen. De verwachte aanvragen voor Zaandam Kogerveld en Zaandam zijn eind 2019 ingediend door de gemeente. De verwachting is dat GS hierover in februari 2020 een voorlopig besluit nemen. In de begroting was rekening gehouden met een subsidietoekenning in 2019. Dit verklaart het verschil in de begroting. Bij knooppuntontwikkeling gaat het om complexe gebiedsontwikkelingen met meerdere cofinanciers en belanghebbenden. Het betreft daarom langdurige processen. Om deze reden zijn in 2019 minder aanvragen door gemeenten gedaan dan verwacht. Wel werken de betreffende gemeenten met partners hard aan uitvoeringsplannen met bijbehorende businesscases.

Beleidsindicatoren

Indicator

Meeteenheid

Begroot

Gerealiseerd

Toelichting

Coördineren van (delen van) corridors

Aantal

4

4

Stimuleren knooppunten door de inzet van kennis en proces-instrumenten

Aantal

20

23

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2020 13:38:14 met de export van 05/25/2020 13:35:31