6. Groen

6.2 Beheren van de groenstructuur

Toelichting

De Wet natuurbescherming geeft de provincie een aantal taken en bevoegdheden, die hierna worden toegelicht.
Natura-2000-gebieden
In Noord-Holland liggen negentien Natura-2000-gebieden . Inmiddels zijn vrijwel alle beheerplannen vastgesteld; alleen het beheerplan voor het Natura-2000-gebied Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer dient nog te worden vastgesteld. Naar verwachting zal dit in 2020 gebeuren.
Initiatieven in of nabij Natura-2000-gebieden die negatieve gevolgen kunnen hebben op de instandhoudingsdoelen, zijn alleen toegestaan als hiervoor een vergunning is verleend. Te denken valt aan agrarische en industriële activiteiten die stikstofdepositie veroorzaken in nabijgelegen Natura-2000-gebieden. In de meeste gevallen zijn Gedeputeerde Staten hiervoor het bevoegd gezag. De provincie heeft deze werkzaamheden gemandateerd aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) . Op basis van verordeningen en beleidsregels die door de provincie zijn vastgesteld, weegt de OD NHN af of een vergunning kan worden verleend en houdt zij toezicht op naleving van de wet. Bij het uitoefenen van toezicht wordt samengewerkt met terreinbeherende organisaties en de politie, die eveneens toezichttaken uitvoeren. Hierbij wordt tevens de handhaving in stiltegebieden – die vaak ook natuurgebied zijn – geïntensiveerd.
In 2019 heeft de Raad van State uitspraak gedaan inzake het Programma Aanpak Stikstof. Deze uitspraak heeft grote gevolgen gehad voor de vergunningverlening van dit deel van de Wet natuurbescherming. Eind 2019 zijn er nieuwe beleidsregels vastgesteld om de vergunningverlening na het onverbindend verklaren van het PAS mogelijk te maken en is begonnen met het opzetten van de gebiedsgerichte aanpak stikstof.
Soortenbescherming
De Wet natuurbescherming kent de zogenoemde ‘passieve’ en ‘actieve’ soortenbescherming. Passieve soortenbescherming behelst het naleven van de Wet natuurbescherming, waarbij bijvoorbeeld een ontheffing nodig is voor het verstoren van vleermuizen bij het renoveren van een gebouw. Actieve soortenbescherming betreft het nemen van maatregelen om kwetsbare soorten – bijvoorbeeld rode-lijstsoorten – te beschermen. Omdat dit voor de provincie een nieuwe bevoegdheid is, was de planning om in 2019 met een voorstel te komen om actieve soortenbescherming vorm te geven. Door drukte op andere dossiers (stikstof) is deze planning iets doorgeschoven en zal dit voorstel in 2020 worden ontwikkeld.
Faunabeheer
De Wet natuurbescherming verbiedt het doden, verstoren of beschadigen van beschermde dieren. Tegelijkertijd kunnen deze beschermde flora en fauna soms problemen veroorzaken. De provincie kan dan een ontheffing verlenen op dit verbod. Deze werkzaamheden zijn gemandateerd aan de OD NHN. Op basis van verordeningen en beleidsregels die door de provincie zijn vastgesteld, weegt de OD NHN af of een ontheffing kan worden verleend en houdt zij toezicht op naleving van de wet.
Populatiebeheer wordt uitgevoerd door de partijen die zijn verenigd in de Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland , doorgaans op basis van een faunabeheerplan dat door ons wordt goedgekeurd. De provincie verstrekt jaarlijks een subsidie aan de Faunabeheereenheid voor het opstellen van faunabeheerplannen, organisatiekosten en de uitvoering van ganzenbeheer.
In Noord-Holland is de problematiek rond de grote populatie ganzen urgent. Ganzen horen bij het Noord-Hollandse landschap, maar de huidige populatie, met name jaarrond verblijvende ganzen, veroorzaakt veel schade aan agrarische gewassen, andere natuurwaarden en kan een gevaar vormen voor de vliegveiligheid. Hoewel de groei van de populatie grauwe ganzen afvlakt, stijgt het totale aantal ganzen in Noord-Holland nog steeds. Wij achten het wenselijk dat in een straal van 10 kilometer rondom Schiphol slechts geringe aantallen ganzen voorkomen. Daarnaast richt ons beleid zich zowel op preventieve maatregelen, zoals nestbehandeling, het toepassen van werende middelen en het zoeken naar innovatieve oplossingen om schade tegen te gaan, als op populatiebeheer door afschot en vangacties. De basis hiervoor ligt in het door de Faunabeheereenheid opgestelde, en door de provincie goedgekeurde Faunabeheerplan Ganzen Noord-Holland en het Ganzenbeheerplan omgeving Schiphol . Winterganzen wordt rust geboden door rustgebieden aan te wijzen en door, op internationaal niveau, samen te werken met landen waar de verschillende ganzenpopulaties naartoe trekken. Zie ook paragraaf 6.2.4. voor een toelichting op tegemoetkomingen faunaschade.

Beleidsindicatoren

Indicator

Meeteenheid

Begroot

Gerealiseerd

Toelichting

Percentage tijdig verleende besluiten Wnb (binnen wettelijke termijn)

Percentage

≥ 92

95

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2020 13:38:14 met de export van 05/25/2020 13:35:31