5. Ruimte

5.3 Bevorderen van welvaart en welzijn door duurzame, vernieuwende en ondernemende economie

Toelichting

Greenports
De provincie werkt via Greenport-samenwerking met bedrijven, gemeenten en kennisinstellingen aan een duurzame agrosector. In 2019 is er bij de Greenports Aalsmeer
en Noord-Holland Noord een nieuwe programmamanager aangetrokken en een traject gestart voor herijking van de strategische visies voor aansluiting bij actuele thema’s als kringlooplandbouw, bodem, bodembeheer, klimaat en productiewijze. De energietransitie voor zowel glastuinbouw als de overige agrarische sectoren vraagt een gestuurde aanpak met samenwerking tussen vele partijen. In lijn hiermee zijn in de Greenport Aalsmeer vier gebiedspilots opgestart om duurzame modernisering in beweging te krijgen. Deze pilots worden ondersteund door onder andere de provinciale POP3-verplaatsingsregeling (Plattelandsontwikkelingsprogramma).
In 2019 heeft het hele tuinbouwnetwerk, inclusief de rijksoverheid, het nationale Tuinbouwakkoord getekend. Het netwerk is verenigd in Greenports Nederland . Het Tuinbouwakkoord is een eerste uitvoeringskader van onder meer de landbouwvisie van minister Schouten en het Klimaatakkoord.
D uurzame landbouw
De ontwikkeling van de verduurzaming van de land- en tuinbouwsector wordt jaarlijks gemeten en gepresenteerd via Agrimatie; meestal wordt deze data rond mei vernieuwd. Onder het thema ‘Dashboard ’ zijn vijf factsheets opgenomen. Hierin worden voor de onderscheiden bedrijfstypen de duurzaamheidsprestaties jaarlijks een aantal thema’s in perspectief geplaatst ten opzichte van het meerjaarsgemiddelde 2010-2015. De provincie zette zich in IPO-verband in op vele verduurzamingsopgaven, al dan niet gekoppeld aan de klimaatakkoorden. Vanuit de opgaven biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, waterkwaliteit en biodiversiteit ligt de verbinding met het programma Natuurinclusieve landbouw (motie 110) en Groen Kapitaal. Vanuit het programma Natuurinclusieve landbouw is ingezet op vijf pijlers: kennis (o.a. masterclasses natuurlijke plaagdierbestrijding, smartfarming en strokenteelt), innovatie (Circotrack, GO!-NH en de Hackathon natuurinclusieve landbouw), gebiedsinitiatieven (Texelse kringloopboeren, Greenbase en provinciale bermen en rotondes), netwerkvorming (Bio-NH, NLG boeren en de Veldleeuwerikboeren) en communicatie (boer-burgerevent).
Voedsel Verbindt
In 2019 werkte de provincie samen met relevante partners aan verdere ontwikkeling van het Agri & Food-cluster in de MRA. Dit resulteerde begin 2019 in de oprichting van de stichting Voedsel Verbindt . De provincie maakt als voedselpartner deel uit van dit voedselnetwerk en is ook voorzitter van de stuurgroep. In 2019 is er gewerkt aan een gezamenlijke agenda gericht op de thema’s gezond eten, gezond leven, circulaire voedseleconomie, talent boeien en binden, voedsellandschappen en leren van eigen data. De agenda wil qua ambities zoveel mogelijk aansluiten bij voedselgerelateerde Sustainable Development Goals (EU). In 2019 is ook gestart met de ontwikkeling van een voedselvisie.
Visserij
Door deelname en bijdrage aan het Bestuurlijk platform visserij draagt de provincie bij aan een betere afstemming van ontwikkelingen voor een duurzame visserij op met name de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer.

Beleidsindicatoren

Indicator

Meeteenheid

Begroot

Gerealiseerd

Toelichting

Resultaat Greenport NHN mede met NH subsidie (uitgevoerde projecten)

Aantal

4

4

Resultaat Greenport Aalsmeer mede met NH subsidie (uitgevoerde projecten)

Aantal

4

4

Geslaagde verplaatsingen van glastuinbouwbedrijven

Aantal

0

4

Er zijn acht aanvragen positief beoordeeld, maar het plafond was ontoereikend om alle aanvragen te honoreren.

Deelnemende agrarische ondernemers aan activiteiten, pilots en experimenten die vanuit het programma NIL zijn gefinancierd

Aantal

60

250

Ondernemers zijn via Hackaton NIL en Masterclasses in beweging gezet.

Deze pagina is gebouwd op 05/25/2020 13:38:14 met de export van 05/25/2020 13:35:31